Hoe werkt het?

Welkom op het verkoopplatform voor brandhout van de bosgroep. Wie graag aan de slag gaat in een bos uit de buurt kan hier brandhout op stam of liggend aan de bosweg kopen.

Hoe gaat het in zijn werk?

 1. Lees eerst de algemene voorwaarden grondig door. Hierin staat hoe de verkoop verloopt en waar u aan moet voldoen tijdens de uitvoering van de werken.
 2. Registreer u als potentiele koper onder ‘registreren’ (rechts boven).
 3. Bekijk en vergelijk alle loten onder ‘loten’.
 4. Klik op de knop ‘meer’ onder elk lot voor een gedetailleerd overzicht van het lot (ligging, bijzonderheden, …).
 5. Ga steeds een lot bekijken voor tot de aankoop over te gaan, dan weet u goed wat u koopt en worden problemen vermeden.
 6. Een lot kopen kan door op ‘lot kopen’ te klikken in het detailscherm van het lot. Hier krijgt u de keuze online te betalen of een factuur te vragen. De verkoop is pas rond als alles betaald is.
 7. Na aankoop van een lot neemt de bosgroep contact met u op.
 8. Veel werkplezier!

Nuttige tips

Om diefstal te vermijden, neemt u ’s avonds best het klein gezaagde hout mee of stapelt u het op een niet vanaf de weg zichtbare plaats. U kunt het hout ook totdat u het inkort, op een grote lengte in het bos laten: dat nemen dieven het over het algemeen minder snel mee.

Gezien u aansprakelijk bent voor alle schade, neemt u best een passende verzekering. Een gewone familiale verzekering kan in een aantal gevallen niet afdoende zijn. Informeer u bij uw verzekeringsagent en sluit indien nodig een aanvullende verzekering af, zeker als er risico is op schade aan infrastructuur

Wij verplichten om bij het zaagwerk met veiligheidskledij te werken: helm met gehoor en gezichtsbescherming, zaagbroek, schoenen met stalen tippen, handschoenen. Een ongeval is snel gebeurd en het kan u ook overkomen! Een paar 100 € aankoopkosten wegen niet op tegen een levenslange verminking!

Volumes in stère en m3

Bij loten op stam zijn de volumeberekeningen uitgevoerd met formules op basis van de gemiddelde stamomtrek op 1,5 m hoogte en de gemiddelde boomhoogte per omtrekklasse. Het volume in m³ gaat in dit geval over vol hout. Belangrijk om weten is dat enkel de spil van de boom gemeten wordt. Afhankelijk van de boom kan hier nog 20-40 % kroonhout bijkomen. Een lot van 10 m3 kan dus uiteindelijk 12-14 m3 hout opleveren. Alle volumeberekeningen zijn schattingen, de bosgroep kan niet aansprakelijk gesteld worden in geval van onenigheid. Het is dus altijd het beste om zelf te gaan kijken hoe een lot eruit ziet, enkel dan weet u goed wat u koopt.

Bij liggend hout worden de volumes in stère weergeven in de plaats van m3. Een stère is stapel hout van 1m hoog x 1m breed x 1meter diep. Om m³ om te rekenen naar stère wordt gebruik gemaakt van de factor 1,3 (1m³ = 1,3 stère).

Verantwoord stoken, kan dat?

Bij correct gebruik is een houtkachel een uitstekend milieuvriendelijk alternatief voor fossiele brandstoffen. Bomen vangen tijdens hun groeiproces heel wat CO2, fijn stof en schadelijke stoffen op uit de lucht. Daarnaast komt bij de verbranding van hout enkel vrij wat de boom zelf in het hout heeft opgeslagen, daarom wordt het stoken van brandhout als klimaatneutraal beschouwd. Als je daarbij nog kiest voor lokaal hout (bijvoorbeeld door brandhout uit een bos in de buurt te kopen) dat natuurlijk gedroogd is,  dan is de CO2-uitstoot heel beperkt.

Volg om goed te stoken steeds onderstaande tips:

 1. Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het dan minstens 2 jaar.
 2. Vermijd absoluut vervuild  (geverfd hout, geïmpregneerd hout, platen, …) brandhout!
 3. Gebruik een moderne houtkachel met een hoog rendement.
 4. Stook niet bij windstil of mistig weer: de rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling veroorzaken.
 5. Controleer of je goed stookt: een goed vuur geeft gele, gelijkmatige vlammen. Zie je oranje vlammen en donkere rook, dan is de verbranding onvolledig.

Extra tips zijn terug te vinden op https://www.ecopedia.be/stoken%20met%20hout